Objavljeno: 30.07.2012

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, nastavljajući uspješnu suradnju s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom Kosova od 11. do 13. srpnja organizirala je stručni posjet djelatnika Nacionalne i sveučilišne knjižnice Kosova.

U posjetu su bili gospodin Ramush Zeka, voditelj IT Odjela i gospodin Liridon Zekaj, službenik IT odjela. Obje ustanove koriste svjetski poznat integrirani knjižnični sustav Aleph, proizvod tvrtke ExLibris, koji je bio glavna tema stručnog posjeta. Kolegama iz Prištine je prikazan sustav visoke razine funkcionalnosti kakav je implementiran u NSK. Uz predstavljanje knjižničnog sustava prenijeta su i iskustva koja je Stručni izvršni tim NSK imao u postavljanju i održavanju sustava te su prikazana rješenja koja su u Hrvatskoj primijenjena za potrebe Sveučilišta u Zagrebu kao mogući smjer razvoja Alepha-a na Kosovu.

Raspored stručnog posjeta:
Prvi dan: Odjel informacijskih tehnologija: predstavljanje radnih procesa i usluga za korisnike, organizacije Odjela, predstavljanje IT sustava NSK (hardverski i softverski aspekti) (K. Rendulić)
Drugi dan: Integrirani knjižnični sustav Aleph u NSK: predstavljanje sustava (E. Erdelji, S. Mateljan, M. Orešković, J. Sobota, B. Rončević), predstavljanje do sada postavljanih rješenja u modulima i podešavanja vezana uz sustav (S. Mateljan), nužnost normativne baze te važnost nacionalnog pravilnika i usklađivanja s formatom MARC (E. Erdelji), hardversko rješenje za produkcijski i testni poslužitelj te portal za podršku (M. Orešković)
Treći dan: Integrirani knjižnični sustav Aleph u NSK: organizacijska struktura projekta integriranog knjižničnog sustava (B. Rončević), redaktura baze i važnost suradnje redaktora sa SQL administratorom baze (E. Erdelji, J. Sobota), hodogrami i protok informacija u knjižnici (E. Erdelji, J. Sobota, B. Rončević). Razmatrane su realne mogućnosti i modeli postavljanja nacionalnog integriranog sustava Kosova na osnovi Alepha (L. Machala, E. Erdelji).

[ccgallery id=”1″]