Objavljeno: 12.02.2014

U nakladi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu izašlo je licencirano skraćeno izdanje Univerzalne decimalne klasifikacije.

Sadrži preko 10000 brojeva klasifikacijske sheme (glavne i opće i specijalne pomoćne tablice), s proširenjima: bilješkama, uputama o primjeni, uputnicama i primjerima kombiniranja prilagođenim hrvatskom izdanju. Tablice sadrže i abecedno predmetno kazalo s više od 17000 pristupnica.

Kako bi se omogućila odgovarajuća primjena Tablica u indeksiranju nacionalne građe, neki dijelovi izmijenjeni su u odnosu na izvorno izdanje. Primjerice dodana je potpuna potpodjela iz tablice općih pomoćnih brojeva za mjesto za Hrvatsku, Makedoniju i Sloveniju. Pored toga dodani su i brojevi za književnost i povijest relevantni za spomenuta područja. Urednica priručnika i autorica kazala je Lidija Jurić Vukadin.

Izdanje se temelji na posljednjoj verziji UDC MRF iz 2011. U odnosu na prethodno hrvatsko srednje izdanje, najveće promjene nastale su se u sljedećim glavnim skupinama: religija, menadžment, turizam, socijalna skrb, zaštita okoliša, botanika, zoologija, biotehnologija, veterinarska znanost, tehnička akustika, glazba i film. Uz njih, u skraćeno izdanje uključene su i nove opće pomoćne oznake – za svojstva i odnose, procese i postupke.

S obzirom na recentnost izdanja i optimalnu količinu brojeva, pretpostavlja se da će ovo skraćeno izdanje UDK naići na široku primjenu u svim vrstama naših knjižnica, bibliografskim i dokumentacijskim centrima, nakladništvu, pa i šire.

Broj stranica: 703 (481 tekst+222 kazalo); 26 cm
ISBN 978-953-500-124-9