Objavljeno: 08.01.2024

Studentska iskaznica

Nakon što je 1. rujna 2023. godine stupio na snagu novi Pravilnik o studentskoj ispravi Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu je s predstavnicima SRCE-a krajem listopada 2023. godine imala sastanak po pitanju novih studentskih iskaznica i nemogućnosti njihove primjene kao članskih iskaznica u Alephu.

Uspješno smo testirali i programirali čitač za dohvat JMBAG-a kojeg su nam preporučili predstavnici SRCE-a za uporabu studentskih iskaznica u modulu Cirkulacija integriranog knjižničnog sustava Aleph.

U prosincu 2023. godine smo s popisa provjerenih čitača koji podržavaju novu tehnologiju studentskih iskaznica dobavili, testirali i uspješno programirali čitač ELATEC TWN4 MIFARE NFC na način da čitač umjesto UID broja dohvaća JMBAG kojeg knjižnice mogu koristiti u modulu Cirkulacija integriranog knjižničnog sustava Aleph. Kako je postupak programiranja čitača zahtjevan, sistemski knjižničar integriranog knjižničnog sustava može vam po potrebi pomoći u programiranju navedenog modela čitača.

Napominjemo kako su na tržištu dostupni i drugi podržani RFID čitači. Pri odabiru obvezno vodite računa da čitač ima mogućnost programiranja dohvata i drugih slotova, jer informatička služba vaše ustanove, umjesto primarnog na kojem se nalazi UID, trebat će samostalno programirati čitač za dohvat JMBAG slota za korištenje u modulu Cirkulacija.

Za sva dodatna pitanja smo na raspolaganju,
IKS podrška