Pregledajte članak

Cijela zvijezdaCijela zvijezdaCijela zvijezdaCijela zvijezdaCijela zvijezda | Mar 30 2011, 8:13 AM | Ispis
Nadogradnja i ažuriranje Alepha

Nakon što sistemski knjižničari izvrše nadogradnju i ažuriranje Alepha na zadnju dostupnu verziju korisnici će se obavijestiti putem elektroničke pošte i obavijesti na portalu iks.nsk.hr . Procedura je vezana uz instalaciju service pack Alepha.

 

1. ZAG korisnici koriste automatsku nadogradnju i ažuriranje Alepha koristeći opciju VersionCheck. Kako bi Aleph koristio opciju VersionCheck potrebno je omogućiti navedeno u datoteci alephcom.ini.

Putanja do datoteke je:

C:\AL500_v20_ZAG\prod\Alephcom\tab

Datoteku otvoriti s programom Notepad i promijeniti dio sadržaja u datoteci:

[VersionControl]

Library=ZAG01

Type=sp_exe

RunAtStartup=Y

Promijeniti sadržaj i postaviti identične postavke iznad označene koristeći podebljani tekst.

 

2. Ukoliko je nadograđen Aleph na noviju verziju sistemski knjižničari će poslati obavijest i potrebne upute za dio procedure koju će izvršiti korisnik lokalno na računalu ( dio koji zahtjeva administratorske ovlasti na računalu).

Takav slučaj je izvršna datoteka verutil.exe, potrebno je da korisnik navedenu datoteku ručno ažurira to jest zamijeni na svom računalu.

Novu datoteku verutil.exe potrebno je postaviti lokalno na računalo u mapu:

C:\AL500_v20_ZAG\prod\Alephcom\bin 

Ukoliko knjižnica koristi i testnu verziju Alepha tada je lokalna mapa:

C:\AL500_v20_ZAG\test\Alephcom\bin

3. Nakon izmjene alephcom.ini i postavljanja zadnje dostupne verutil.exe datoteke korisnik će pokrenuti Aleph. Prilikom pokretanja Alepha opcija VersionCheck će provjeriti da li na udaljenom poslužitelju postoje novije datoteke koje koristi klijent. Pronalazak novijih izvršnih datoteka na poslužitelju zahtijevati će nadogradnju o čemu će Aleph obavijestiti korisnika, iskočiti će sljedeći prozor:

update_version_sp_exe.jpg

Kako bi se nadogradile sve izvršne datoteke crveno označen gumb će biti omogućen i potrebno je kliknuti na Update All. Sustav će izvršiti nadogradnju izvršnih datoteka. Potrebno je ponovno pokrenuti Aleph.

 

4. Potrebno je provjeriti da li je Aleph nadograđen, provjera se vrši preko trake Help, odabrati About.

help_about.jpg

 

 

5.  Provjeriti da li je GUI Version identična Server Versionu.

GUI_vs_Server.jpg

 

Nakon što je uspješno izvršena nadogradnja izvršnih datoteka (.exe), potrebno je nadograditi konfiguracijske datoteke .

Procedura je sljedeća:

6. Konfiguracijske datoteke koje je potrebno nadograditi nalaze se na udaljenom poslužitelju u mapi sp_conf. Nadogradnja izvršnih datoteka je koristila mapu sp_exe te je potrebno napraviti promjenu mape koju će korisnik sam izvršiti. Korisnik će nakon pokretanja Alepha ručno pokrenuti VersionCheck preko trake ALEPH (traka se nalazi u svim modulima):

ALEPH_Version_Check.jpg

 

7. Nakon što se otvori prozor za nadogradnju potrebno je učiniti izmjene u polju Type, upisati sp_conf i zatim kliknuti na Change Type.

update_version_sp_conf.jpg

 

Promjena mape u sp_conf omogućiti će nadogradnju i ažuriranje konfiguracijskih datoteka. Gumb Update All će biti omogućen te kliknuti na njega kako bi se pokrenula nadogradnja. Nakon nadogradnje ponovno pokrenuti Aleph.

 

 

 

Dodatno:

Kako je nadogradnja konfiguracijskih datoteka promijenila mapu u sp_conf time je omogućeno ZAG korisnicima da prilikom svakog pokretanja Alepha opcija Version Check provjeri konfiguracijske datoteke na udaljenom poslužitelju. Ukoliko sistemski knjižničari učine neke izmijene na konfiguracijskim datotekama opcija Version Check će obavijestiti korisnika koji će zatim pokrenuti nadogradnju preko gumba Update All.

 

Kada će se instalirati novi Aleph service pack ZAG korisnici će zaprimiti obavijest o promijeni mape na sp_exe jer nije poželjno vršiti nadogradnju konfiguracijskih datoteka ukoliko nije izvršena nadogradnja izvršnih datoteka.

 

Obavijest o datumima izlazaka Aleph service pack i nadogradnje Aleph sustava korisnici će provjeriti na portalu iks.nsk.hr .

 

Za prijavu poteškoća ili dodatne upite molimo Vas obratite nam se kroz sustav za podršku koji je dostupan na web adresi:

 

http://iks.nsk.hr/podrska


Ukoliko želite preuzeti upute u pdf formatu kliknite na link ispod:


Preuzmite PDF 

Marko Orešković -- Mar 30 2011, 8:32 AM
Vrlo koristan članak